Stoelendans nog nooit zo groot


VERSNIPPERING LEIDT TOT MAAR LIEFST ACHT PARTIJEN

Op wie moet de Maasmechelaar stemmen? In totaal wisselden maar liefst 13 zetels in de gemeenteraad van partij. De zwaarste leegloop gebeurde bij sp.a en CD&V. “Wij geloven niet meer in de verzuiling”, zeggen ex-sp.a’ers Mike Maussen en Serdar Karali van de nieuwe partij PUUR.

Dat er links en rechts leden van partijen een overstap durven maken, is van alle tijden. Maar de stoelendans van de afgelopen weken en maanden in de gemeenteraad is ongezien. In totaal stapten met zekerheid vijftien volwaardige partijleden van CD&V, sp.a, Groen en Open Maasmechelen over naar een andere partij. Van die vijftien leden zetelden er effectief dertien in de gemeenteraad. De zwaarste leegloop gebeurde bij sp.a. Daar sloegen zeven rasechte sp.a’ers de deur achter zich dicht, sp.a-voorzitter Freddy Dolmans inbegrepen. Vier van hen zetelen in de gemeenteraad. “Dit is in onze ogen de beste keuze”, zegt stemmenkanon Serdar Karali, die ooit nog schepen was. “Maar voor ons is de tijd van verzuiling voorbij. PUUR is een nieuwe beweging, en we zijn niet links of rechts. We zijn PUUR. We willen een goed bestuur voor de Maasmechelaar en doen dat met sterke kandidaten met politieke ervaring.”
Op de vraag of er een schepenmandaat klaarligt voor PUUR antwoorden ze ontkennend. “Het gaat ons écht niet om postjes”, vullen Freddy Dolmans en Mike Maussen. “We willen niemand natrappen bij sp.a, maar de richting van de partij werd bepaald door enkele individuen. Nochtans moet je rekening houden met ieder zijn kwaliteiten. We beseffen dat we een groot risico nemen, zo enkele maanden voor de verkiezingen een nieuwe partij beginnen. Maar het bewijst net hoe overtuigd we zijn van onze keuze.”

Geen lijst voor Groen
Ook raadsleden Christel de Cuyper – die de lijst zou trekken – en Zehra Kolkiran maakten de overstap. Daan Deckers betreurde de keuze van de kandidaten, en zag intussen ook Ummu Yoldaz overstappen naar de PVDA. Zij zetelde sinds de lente als onafhankelijke. Nieuwkomer binnen sp.a is dan weer Bektas Ince, die van Groen komt. Groen zou geen lijst meer samengesteld krijgen, en komt wellicht niet op bij de verkiezingen.
De tweede aardverschuiving gebeurde binnen de CD&V. Daar verlieten vijf kandidaten de partij. Het trio Palmers, Thorez, Merlo koos al eerder voor Open Maasmechelen. Maar ook Jos Lambrichts stampte na meer dan dertig jaar CD&V de nieuwe beweging AdemM uit de grond. Bernd Smeets van Open Vld volgde. Ook Lambrichts geloofde niet meer in de verzuiling, en kon zijn partij niet linken aan een politieke strekking. De Maasmechelaar heeft momenteel de keuze uit zeker acht partijen, een ongezien groot aantal in Limburg. Indien Groen toch nog opkomt, worden er dat zelfs negen.

Bron.: https://www.hln.be/regio/maasmechelen/stoelendans-nog-nooit-zo-groot~a6c3e891/