Zeven socialisten starten nieuwe partij PUUR

Maasmechelen – Zeven socialisten, onder wie vier huidige gemeenteraadsleden van sp.a, komen bij de gemeenteraadsverkiezingen op met een eigen partij: PUUR, Politiek Uit Uw Regio. Ook huidig sp.a-voorzitter Freddy Dolmans maakt de overstap. De zeven komen met iets nieuws uit onvrede over de gang van zaken binnen de Maasmechelse sp.a.

Freddy Dolmans, sp.a-voorzitter, Serdar Karali, ex-sp.a-schepen, Christel De Cuyper, ex-OCMW-voorzitter, Mike Maussen en Zehra Kolkiran, gemeenteraadsleden en Annemie Dolmans en Jessica Van Gestal (ABVV) hebben de voorbije maanden in stilte gewerkt aan deze nieuwe partij. “Bij de komende verkiezingen laten we de lijst van sp.a Maasmechelen achter ons. Dat was een moeilijke beslissing, maar toch hebben wij de kracht gevonden om een eigen lokale partij op te starten. Wij gaan voor wat goed en juist aanvoelt. De cultuur binnen een partij en in de politiek in het algemeen moet oprecht, puur, rechtvaardig en verbindend zijn”, stellen de zeven. “Met peper en zout, veel wij en weinig ik, ver weg van dogma’s, dicht bij de mensen zodat wij ons weer thuis kunnen voelen in de politiek. Wij zijn niet verongelijkt maar we voelen sterk aan dat het anders kan. Politiek kan menselijker”, zegt Freddy Dolmans, nog even sp.a-voorzitter in Maasmechelen. Sp.a Maasmechelen belandde in 2012 na meer dan dertig jaar in de oppositie en daarna volgden heel wat interne strubbelingen.

Opvallend is dat de zeven stichters van PUUR verbonden zijn aan de socialistische ziekenkas of vakbond. “Iedereen heeft het fiat gekregen dat hen niets in de weg gelegd zal worden. De partijtop is al die negativiteit beu”, zegt Dolmans.

Puur zegt een verzoeningsgesprek, gepland voor aanstaande zaterdag met Peter Vanvelthoven, af. “Men heeft maanden tijd gehad om met ons te praten en naar ons te luisteren, maar nu is het definitief”, klinkt het bij Puur, waar nog niets beslist is over de samenstelling van de nieuwe lijst. “Er is zelfs een voorstel om te loten over de plaatsen zodat iedereen evenveel kans maakt.”

Puur is de achtste partij die straks in Maasmechelen naar de gunst van de kiezer dingt.

HTTPS://WWW.NIEUWSBLAD.BE/CNT/DMF20180706_03600384